Gündem

MAC Randomizasyonu Nedir ve Cihazlarınızda Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefonunuzu veya dizüstü bilgisayarınızı kafeler, kütüphaneler, havaalanı dinlenme salonları vb. gibi halka açık yerlerdeki açık bir Wi-Fi erişim noktasına bağlamak oldukça caziptir. Ücretsiz Wi-Fi’nin keyfini çıkarırken, telefonunuzu veya bilgisayarınızı kimlik avı saldırılarına karşı savunmasız hale getirir. Ağa enjekte edilen belirli bir kod, cihazınızın kimliğini, konumunu ve diğer ayrıntılarını kaydedebilir. Neyse ki, neredeyse tüm modern işletim sistemleri, telefonunuzun veya bilgisayarınızın kimliğini korumaya yardımcı olmak için MAC (Medya Erişim Kontrolü) rastgeleleştirme özelliğini sunar.

Telefonunuzun ve dizüstü bilgisayarınızın güvenliğini diğerlerinden daha fazla ciddiye alıyorsanız, MAC sahtekarlığı olarak da bilinen MAC randomizasyonunu kullanmak iyi bir fikirdir. Bu yazıda, MAC randomizasyonunun ne olduğunu ve nasıl çalıştığını açıklayacağız. Ayrıca, bilinmeyen veya herkese açık ağlara bağlanırken cihazınızın kimliğini gizlemek için Windows 11/macOS PC’nizde ve Android/iOS akıllı telefonunuzda nasıl kullanılacağını göstereceğiz.

MAC Randomizasyonu Nedir ve Nasıl Çalışır?

MAC randomizasyonunu kullanmak için MAC adresinin gerçekte ne olduğunu bilmeniz gerekir. MAC veya Medya Erişim Kontrolü Adresi, internet bağlantısına sahip bir cihaza atanan benzersiz bir 12 haneli alfasayısal tanımlayıcıdır. Bu, ağdaki cihazı tanımlamaya yardımcı olur. Böylece, telefonunuzu, dizüstü bilgisayarınızı, tabletinizi veya diğer cihazınızı Wi-Fi Ağınıza her bağladığınızda, yönlendirici MAC adreslerini kullanarak tüm cihazları tanımlayabilir. Benzer şekilde, dizüstü bilgisayarınızı veya telefonunuzu halka açık bir kablosuz ağa bağladığınızda, cihazın kimliğini ve konumunu ortaya çıkarabilecek orijinal MAC adresini açığa çıkarma riskini alırsınız. Bu nedenle MAC randomizasyonu, cihazınıza geçici bir MAC adresi atamanıza yardımcı olur.

Bu şekilde, bir cihazın orijinal MAC adresinin ifşa edilmesiyle ilgili gizlilik riskini azaltırsınız. Ayrıca, tüm kablosuz cihazlarınızın güvenliğini ve gizliliğini sağlayabilirsiniz. Birisi herkese açık veya paylaşılan bir Wi-Fi ağı üzerinden MAC adresini yakalarsa, cihazlarınızın orijinal MAC adresi gizli kalacaktır.

Windows 11’de MAC Randomizasyonunu Etkinleştirme

Windows 11 bilgisayarınızı çoğunlukla ev ağınıza ve ofis ağınıza kullanırsınız. Ancak, Windows 11 dizüstü bilgisayarınızı yanınızda taşımanız gerekebilir ve sonunda onu genel erişim noktalarına bağlamanız gerekebilir. Bunu yapmadan önce, Windows 11 PC’nizde MAC randomizasyonunu şu şekilde etkinleştirebilirsiniz:

Aşama 1: Ayarlar uygulamasını açmak için Win + I kısayolunu kullanın. Ardından sol sütundaki ‘Ağ ve internet’ bölümüne gidin.

Adım 2: Ağ ve internet bölümünde, Wi-Fi seçeneğine tıklayın.

Aşama 3: ‘Rastgele donanım adresleri’ seçeneği için anahtarı açın.

“Rastgele donanım adresleri”, Windows 11 dizüstü bilgisayarınızı diğer ağlara her bağladığınızda MAC rasgele seçimini etkinleştirmenizi sağlar. Belirli bir ağ için MAC rasgele seçimini etkinleştirmek mi yoksa devre dışı bırakmak mı istiyorsunuz? Adımlara devam edin.

Adım 4: Wi-Fi bölümünde, ‘Bilinen ağları yönet’ seçeneğini tıklayın.

Adım 5: Yapılandırmak istediğiniz Wi-Fi ağına tıklayın.

Adım 6: ‘Rastgele donanım adresleri’ seçeneğinin yanındaki küçük açılır listeye tıklayın ve Açık veya Günlük olarak değiştir’i seçin.

Android’de MAC Randomizasyonunu Etkinleştirme

Android akıllı telefonla ücretsiz ve açık kablosuz ağ kullanmayı kim sevmez? Bu uygun olmakla birlikte, Android telefonunuzun MAC adresini ağ üzerinden ifşa etmek güvenlik riski oluşturur.

Android 10 ile başlayan çoğu Android cihazı, varsayılan olarak MAC rastgeleleştirme özelliği açık olarak gelir. Bununla birlikte, özellikle bir android cihazdan diğerine değişebilen farklı konfigürasyonlar uygulayan tüm farklı cihaz üreticileri söz konusu olduğunda, üzgün olmaktan her zaman emin olmak daha iyidir.

Android telefonunuzda veya tabletinizde MAC randomizasyonunu şu şekilde etkinleştirebilirsiniz:

Aşama 1: Android cihazınızda Ayarlar uygulamasını açın.

Adım 2: Ayar uygulamasının içinde, ‘Wi-Fi ve Ağ’ üzerine dokunun.

Aşama 3: ‘Wi-Fi ve Ağ’ altındaki Wi-Fi seçeneğine dokunun,

Adım 4: Androidinize bağlı Wi-Fi ağını bulun ve yanındaki dişli çark simgesine dokunun.

Adım 5: Ağ ayrıntıları altında, Gelişmiş açılır menüsüne dokunun.

Adım 6: Aşağı kaydırın ve Gizlilik altında hangi seçeneğin seçili olduğunu kontrol edin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
luxury tekel