Gündem

2022’de Google Chrome’u Daha Hızlı Hale Getirecek En İyi 9 İşaret

Google Chrome, çoğunlukla hızlı performansı nedeniyle bir ev adıdır. Evet, ‘çoğunlukla’ çabuk. Zamanla Chrome’un yavaşladığını gözlemledik. Tarayıcı verilerini temizlemek ve Chrome’u sıfırlamak işe yaramazsa, muhtemelen bayraklar adı verilen deneysel özelliklere göz atmanız gerekir. Bu makalede, Google Chrome’u daha hızlı hale getirmek için size bu türden dokuz işaret göstereceğiz.

Google Chrome'u daha hızlı hale getirmek için En İyi Bayraklar

Chrome’daki bayraklar gizli bir sayfada bulunur. Bunun nedeni, yanlış bayrağı etkinleştirmenin web’de gezinme deneyiminizi bozabilmesidir. Bu nedenle, Google Chrome’da hızı ve performansı artırmaya yardımcı olacak doğru işaretleri etkinleştirmek için bu makaleyi dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Chrome’daki İşaretler Nedir?

Bayraklar, Google Chrome’daki bir dizi deneysel özellik ve yapılandırmadır. Bunlar normal kullanıcılar için değil, geliştiriciler için tasarlanmıştır.

Bir web uygulaması geliştiriyorsanız, Google Chrome’da iyi çalıştığından emin olmalısınız. Bu, elbette, Google Chrome’un her yapılandırması altında uygulamanın davranışını test etmenizi gerektirecektir. Ve Chrome’daki bayraklar menüsü, Google Chrome’daki birçok mikro düzeydeki özelliği etkinleştirip devre dışı bırakarak tüm bu testleri ve denemeleri yapmanıza olanak tanır.

Ancak, birkaç işaretin kullanımı güvenlidir ve web’de gezinme deneyimini geliştirir. Bu tür bayrakları inceledik ve size nasıl yardımcı olacaklarını ayrıntılı olarak açıkladık. Ancak oraya gelmeden önce, Google Chrome’da bayraklar menüsünün nasıl açılacağını anlayalım.

Chrome Bayrakları Menüsü Nasıl Açılır

Google Chrome’un adres çubuğuna ‘chrome://flags’ yazın. Bayraklar sayfasına girmek için yapmanız gereken tek şey bu. İlk başta ezici bir şekilde teknik görünebilir, ancak kullanışlı işaretler sağlamak için izlemesi kolay bir prosedürümüz olduğu için endişelenmeyin.

Bayraklar İçin Komut Yazın

Ancak, yararlı bayrakları nasıl buluruz ve uzun bayrak listesinde bunları nasıl etkinleştirir ve devre dışı bırakırız? Daha fazlasını öğrenmek için bir sonraki bölümümüzü okuyun.

Google Chrome İşaretlerini Etkinleştirme

Aşama 1: chrome://flags sayfasına gidin.

Adım 2: Bulmak için bayrağın adını girin. Bir sonraki bölümde en iyilerini önerdik.

Bayraklarda Arama Çubuğu

Aşama 3: Bayrağı bulduğunuzda, yanındaki açılır menüyü tıklayın.

Aramadan Sonra Açılır Menüye tıklayın

Adım 4: Şimdi, bayrağı etkinleştirmek için Etkin’e tıklayın.

Etkin'e tıklayın

Adım 5: Şimdi, ayarların geçerli olması için Chrome’u yeniden başlatmanız istenecek. Yeniden Başlat’a tıklamanız yeterlidir.

Chrome'u yeniden başlatın

Artık bayrakları nasıl etkinleştireceğimizi öğrendiğimize göre, Chrome’u daha hızlı hale getirmeye yardımcı olacak bazı kullanışlı bayrakları aramaya ve yapılandırmaya başlamanın zamanı geldi.

Google Chrome’u Hızlandırmak İçin En İyi 9 Bayrak

Google Chrome’da web’de gezinme deneyiminizi geliştirmek için dokuz bayrağın bir listesini burada bulabilirsiniz. Her bayrağın ne yaptığını ve Chrome’u nasıl etkileyebileceğini anlamak için açıklamayı okuyun. Bunun gerekliliğini anladığınızda ve hissettiğinizde, devam edebilir ve aynı şeyi etkinleştirebilirsiniz. Kolaylık sağlamak için, bu bayrakları Chrome’da açmak için hızlı bir bağlantı ekledik.

1. Deneysel QUIC Protokolü

Çevrimiçi protokoller, iki uygulamanın internet üzerinden nasıl bilgi alışverişinde bulunabileceğidir. QUIC, Google tarafından geliştirilen deneysel bir protokoldür. Bu protokolün amacı, çevrimiçi kullanılan protokol olan TCP’ye kıyasla gecikmeyi ve tıkanıklığı azaltmaktır. Böylece, QUIC’in etkinleştirilmesi, web’de gezinme hızınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

chrome://flags/#enable-quic

QUIC Protokolü

2. Paralel İndirme

Google Chrome’da büyük bir dosya indirdiğiniz ve bunun çok zaman aldığı bir durumu düşünün. Paralel İndirmeyi etkinleştirdiğinizde, büyük dosya farklı parçalara bölünür. İndirici, farklı sunuculara birden fazla bağlantı kuracak ve parçaları indirecektir. Bu, potansiyel olarak Chrome’daki indirme hızlarını artırabilir.

chrome://flags/#enable-parallel-downloading

Paralel İndirme

3. GPU Rasterleştirme

Varsayılan olarak Chrome, medyayı işlemek ve oluşturmak için GPU’yu kullanmaz. Bilgisayarınızda güçlü bir GPU varsa, GPU rasterleştirme bayrağını etkinleştirebilirsiniz. Bu, GPU’nuzun da birkaç görevi yerine getirmesini sağlayacak ve böylece performansta bir miktar verimliliği artıracaktır.

chrome://flags/#enable-gpu-rasterization

GPU Rasterleştirme

4. Yazılım Oluşturma Listesini Geçersiz Kılma

Sisteminizde güçlü bir GPU olabilir, ancak bazen Chrome çeşitli nedenlerle GPU hızlandırmayı kullanamayabilir. Bu genellikle Chrome’un GPU sürücülerini tanımaması ve etkinleştirememesinden kaynaklanır.

“Yazılımla oluşturmayı geçersiz kıl” seçeneğini etkinleştirdiğinizde, bu, Chrome’u varsayılan oluşturma mekanizması yerine GPU oluşturmayı kullanmaya zorlar. Böylece, bu GPU hızlandırması daha iyi bir web tarama performansı sağlayabilir.

chrome://flags/#ignore-gpu-blocklist

Geçersiz yazılım çeviri listesi

5. Sekme Arama için Bulanık Arama

Google Chrome’da yüzlerce sekmenin açık olduğu ve belirli bir sekmeyi bulamadığımız durumları hepimiz yaşadık. Ve bu sorunu çözmek için, Google Chrome araç çubuğunda simge durumuna küçültme simgesinin yanında aşağıya bakan bir ok bulunan bir sekme arama seçeneği vardır.

Arama sonuçlarını daha da hızlı hale getirmek için ‘Sekme Arama için bulanık arama’ bayrağını etkinleştirebilirsiniz. Tam olarak değil, amaçladığınız arama sorgusuna benzer terimleri aramanıza olanak tanır. Örneğin, bir Google Takvim sekmesinde arama yapıyorsanız, ‘GC’ yazabilirsiniz ve Google Takvim sekmesini içeren arama sonucunu döndürür.

chrome://flags/#tab-search-fuzzy-search

Sekme Aramayı Etkinleştir

6. Geri İleri Önbellek

Google Chrome’un araç çubuğundaki geri ve ileri düğmesi, az önce ziyaret ettiğiniz web siteleri arasında gezinmenin en hızlı yoludur. Bu özelliğin hayranıysanız ve her zaman kullanıyorsanız, bu bayrağı takdir edeceksiniz.

‘Geri-ileri önbellek’ işaretini etkinleştirmek, son ziyaret ettiğiniz web sitelerini önbelleğe alır. Bu, aynı sekmede en son ziyaret ettiğiniz siteye anında erişmenizi veya bir web sitesini ileri götürmenizi sağlayacaktır.

chrome://flags/#back-forward-cache

Geri İleri Önbellek

7. Sıfır Kopyalı Rasterleştirici

Bir GPU, VRAM adı verilen geçici bir bellek birimine sahiptir. Bu, yalnızca GPU ile çalışır. Bazı durumlarda, özellikle daha eski bir RAM sürümü kullanıyorsanız, VRAM’iniz önemli ölçüde daha hızlı olacaktır. Bu, RAM’inizin boyutu oldukça düşükse de yardımcı olacaktır.

“Sıfır kopya rasterleştirici” işaretini etkinleştirirseniz Chrome, görevler için VRAM’i kullanır ve web’de gezinme deneyiminizin hızını artırır.

Sıfır Kopya Rasterleştirici

8. Düzgün Kaydırma

Hiç içerik ağırlıklı web sayfalarında yavaş kaydırma fark ettiniz mi? Eminiz vardır. İyi dahili özelliklere sahip PC’lerde bile bizde var. Neyse ki, bayraklar içinde bu sorun için bir düzeltme var.

Düzgün Kaydırma bayrağını etkinleştirirseniz, çok daha akıcı ve hızlı kaydırma deneyimi yaşayabilirsiniz. Bayrağı etkinleştirdiğinizde, web sitesinin arka ucuna (CSS, React, vb.) Animasyon efekti aracılığıyla gezinme deneyiminizi geliştirebilecek birkaç satır kod ekler.

chrome://flags/#enable-zero-copy

Düzgün Kaydırma

9. Otomatik Doldurma Tahminlerini Göster

Gönderim, kayıt vb. için kişisel bilgileri doldurmamızı gerektiren web sitelerini hepimiz ziyaret ederiz. Bu süreci hızlandırmanın bir yolu, ‘Otomatik Doldurma tahminlerini göster’ işaretini etkinleştirmektir. Bu işareti etkinleştirdiğinizde, adsız alanları Chrome’da kayıtlı mevcut otomatik doldurma bilgilerinizle doldurmaya yönelik tahminler alırsınız.

chrome://flags/#show-autofill-type-predictions

Otomatik Doldurma Tahminlerini Göster

Bunlar, Google Chrome’u daha hızlı hale getiren işaretlerden bazılarıdır. Ancak, yanlışlıkla bir bayrağı etkinleştirdiyseniz veya herhangi bir nedenle bayraklardan tamamen çıkmak istiyorsanız, bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Chrome Bayrak Ayarları Nasıl Sıfırlanır

Bayrakları tek tek devre dışı bırakabilseniz de, ilk etapta neyi etkinleştirdiğinizi aramak ve hatta hatırlamak oldukça güçtür.

Bayrakların ana sayfasında sağlanan ‘Tümünü sıfırla’ düğmesini kullanarak tüm bayrakları bir kerede hızlı bir şekilde devre dışı bırakabilirsiniz.

Hepsini sıfırla

Google Chrome’da bayrakları nasıl etkinleştireceğiniz ve kullanacağınız konusunda net olduğunuzu umuyoruz. Birkaç sorunuz olması durumunda SSS bölümümüze göz atabilirsiniz.

Chrome Bayraklarıyla İlgili SSS

1. Chrome bayrakları güvenli mi?

Evet, Chrome bayraklarının kullanımı güvenlidir. Ancak, yanlış bayrağın etkinleştirilmesi tarayıcınızın kararsız hale gelmesine neden olabilir, bu nedenle yalnızca tam olarak farkında olduğunuz işaretleri etkinleştirmenizi öneririz.

2. Chrome bayrakları Mac’te mevcut mu?

Evet, Chrome işaretleri şu platformlar için kullanılabilir: Windows için Chrome, macOS, iOS, Android, Linux ve Chrome OS.

3. Bazı bayraklar Chrome’umda mevcut değil. Ben ne yaparım?

Kullanmakta olduğunuz cihaza ve Chrome’unuzun derleme numarasına bağlı olduğundan, tüm işaretler tüm kullanıcılar için mevcut değildir. Yapabileceğiniz en iyi şey, Google Chrome’un en son sürümüne güncellediğinizden emin olmaktır.

chrome://flags’tan En İyi Şekilde Yararlanın

Doğru şekilde kullanmanız koşuluyla, Chrome’daki bayraklar, web’de gezinme deneyiminizi önemli ölçüde geliştirebilir. Umarız bu makale, Google Chrome’u daha hızlı hale getirmek için bayrakları kullanmanıza yardımcı olmuştur. Hiçbir yeni bayrak setini asla kaçırmamak için Google Chrome’un en son sürümünden haberdar olun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
luxury tekel